Sagnet om Robert Johnson

Få om noen har hatt større betydning for bluesen enn Robert Johnson, som også er kjent som rockens bestefar. Utallige gitarister, både innenfor blues, rock og andre sjangrer, innrømmer at Johnson er deres primære inspirasjonskilde. Her snakker vi store navn som Keith Richards, Eric Clapton, Jeff Beck og Jimmy Page, for å nevne noen ganske få. Historien om hvordan Johnson angivelig ble det store ikonet han ble, er legendarisk.

Det sies om Robert Johnson at han som ung var en ivrig gitarspiller, men at han ikke hadde noe særlig talent. Han ønsket å spille med de store gutta i bluesmiljøet i Mississippi, men han nådde dem angivelig ikke til knærne. Ambisjonene hans var dog altoppslukende, og han var villig til å selge sjelen sin for musikalsk talent og berømmelse, om det var det som skulle til.

Legenden vil ha det til at han gjorde nettopp det. Han skal ha møtt djevelen, som kom i form av en høy, mørkhudet mann iført dress og hatt ved et visst veikryss i Mississippi. Djevelen lovet ham å gjøre ham til en suksessfull bluesgitarist mot at han selvfølgelig fikk Johnsons sjel i retur. Han tok så Johnsons gitar, stemte den på en spesiell måte, og gav ham den tilbake. Johnson hadde nå fått de musikalske evnene han hadde ønsket seg.

I det lokale bluesmiljøet i den aktuelle delen av Mississippi er historien fortsatt kjent, og de som er gamle nok til å huske Johnson er fortsatt uenige om hvorvidt historien om hans djevelpakt er sann. Uansett kan de fortelle at Johnson kom til et utested etter å ha vært borte i noen måneder, og ba om å få spille. Han skal så ha fremført låter med en finesse av en annen verden, og sjokkert de tilstedeværende så mye at de ikke kunne forstå annet enn at det hadde vært sort magi involvert.

Om historien om Johnsons pakt med djevelen er sann strides de lærde om, men det er uansett en underholdende historie som gir bluesen et eventyrlig og mystisk preg. Rockens bestefar ble bare 27 år gammel, og noen mener til og med at dette er den vanligste alderen at djevelen kommer for å ta sin betaling. Johnson rakk å spille inn 29 sanger, hvorav flere av dem handler om hans møte med djevelen.

Sagnet om Robert Johnson
Scroll to top
zakra