Eric Clapton

Eric Clapton er en av de største gitarlegendene noensinne, og har fått mye å si for bluesen. Mannens musikalske repertoar strekker fra blues til bluesrock, rock og psykedelisk rock, og danner på den måten en fin bro mellom bluesen og rocken. Clapton kan skilte med hele tre Rock And Roll Hall Of Fame-plasser (som soloartist, medlem i Cream og medlem i The Yardbirds). Han har av flere blitt omtalt som en av de aller beste gitaristene i verden, og har skrevet noen udødelige låter alle gitaraspiranter ønsker å lære seg.

De fleste av oss kjenner til balladeperler som «Wonderful Tonight», «Layla» og «Tears In Heaven». Sistnevnte skrev Clapton i 1992 etter at sønnen Conor mistet livet etter å ha falt ut av vinduet i en leilighet i New York. Leiligheten befant seg i 53. etasje. Sorgen Clapton og familien kjente på som følge av ulykken var brutal, og han endte opp med å bli dypt deprimert. Han var likegyldig overfor musikken i noen måneder, før han endelig skrev «Tears In Heaven» som en hyllest til sin avdøde sønn.

En av de største innen både blues og rock

Selv om Clapton ikke bare er kjent for bluesspill, nyter han stor popularitet blant bluesfanatikere. Plakater av den britiske gitarguden er ikke uvanlig på gutterommet til aspirerende bluesmenn, akkurat som gitarformede flaskeåpnere, gitarhalsbånd og andre ting partyking.no kan by deg på. Mange gitarister har latt seg inspirere av Clapton og hans kreative gitarriff, og selv hadde mannen en annen stor bluesmann som sitt store forbilde.

Clapton har selv hevdet at han ikke ville vært den han er om det ikke var for rockens bestefar Robert Johnson, et av de aller største bluesnavnene noensinne. Claptons stil er ganske annerledes fra Johnsons, men mange mener de kan høre en Johnson-aktig finesse og følelse i måten Clapton spiller på. I tillegg har Clapton, sammen med bandet Cream, gjort en rockete coverversjon av Johnsons «Crossroad Blues». Samtidig er det i solokarrièren hans at vi finner de mest uforglemmelige låtene. Dette til tross for at livet hans var svært turbulent da han var soloartist.

Clapton slet en del med heroinavhengighet som soloartist på 70-tallet. Han skulle senere erstatte heroinen med alkohol, og selv da han holdt på som verst ga han ut noen av sine beste plater. Blant disse finner vi 461 Ocean Boulevard og Slowhand. Det var ikke før på 1990-tallet at Clapton begynte å få livet sitt på rett kjøl igjen etter alkohol- og stoffmisbruket, og det var da ulykken med sønnen inntraff. Det er ingen tvil om at Eric Clapton har levd et liv fylt med både bluesens sorg og melankoli og rockens utagerende vaner. Han vil uansett alltid hylles som en av de aller beste innen blues og rock.

Eric Clapton
Scroll to top
zakra