Blues – en udødelig sjanger

Blues er en stilretning med en lang historie, som involverer slaveri, urettferdigheter og rasekonflikter. Den har sin opprinnelse i smerten som de svarte i USA fikk føle, på vegne av de hvite, og slik vi kjenner den i dag er sjangeren en blanding av afrikanske call-and-response-tradisjoner og europeiske harmonier. Ellers kjennetegnes sjangeren av gjentakende mønstre, blåtoner og tolvtaktersstrukturen.

Bluesens preg

Med tiden har sjangeren utviklet seg bort fra den opprinnelige deltabluesen med kassegitar og munnspill, til å bli sammenflettet med andre stilarter. I tillegg har bluesen inspirert utallige sjangrer. Mye av det folk lytter til i dag, kan de takke bluesen for. Bluesen la grunnlaget for blant annet R&B og rock ‘n’ roll, så alt som har kommet i kjølvannet av dette er altså indirekte inspirert av blues.

Steget er stort mellom deltagitarister som Robert Johnson og slidegitar og dagens tungmetall, men sistnevnte ville aldri blitt til om det ikke var for bluesen. Om nevnte Johnson går det fremdeles rykter, og mange vil ha det til at denne viktige pioneren innen bluesen tok i bruk sort magi for å skape låtene som skulle fenge flere generasjoner av gitarister.

Slike rykter om det overnaturlige var vanlige i bluesens tidlige dager, og selv om vi vanligvis er mindre tilbøyelige til å tro på denslags i dag, gir slike vandrehistorier bluesen en mystisk aura som gjør sjangeren enda mer spennende. For oss tilhengeres del er de vakre blåtonene som magi å regne uansett.

Etter hvert som sjangeren begynte å vokse seg stor, fikk den mye å si for forholdet mellom svarte og hvite i USA. Musikken hadde evnen til å forene, selv om hverdagen til etterkommerne av slavene fremdeles ikke er rosenrød. Bluesen som lages i dag, bærer gjerne fortsatt preg av vanskelighetene de opprinnelige bluesmusikerne ønsket å uttrykke.

Blues her hjemme

Det er et altså ganske stort skille mellom den verden bluesen sprang ut fra og hverdagen her hjemme i Norge, men likevel er interessen for blues stor, og vi har et ganske godt bluesmiljø. Ulike steder i landet kan vi skilte med bluesfestivaler som holder internasjonal standard, og dette er noe av det du kan lese mer om her hos oss. Til oss bluesfans’ glede har vi stadig store internasjonale navn på besøk, i tillegg til at våre egne bluesmusikere begynner å gjøre seg bemerket utenlands.

Dersom du vil lære mer om store navn innen sjangeren samt andre ting som er verdt å få med seg, har vi mye passende stoff på denne siden. Hos oss kan du lære meg om de store navnene innen sjangeren, og legendene som følger med dem. Vi opplyser om viktige byer og steder for bluesinteresserte, i tillegg til at vi informerer om hva som foregår i Norges bluesmiljø.

Blues – en udødelig sjanger
Scroll to top
zakra