Texas-blues

Kjenner du denne spesielle formen for country-blues? Texas-blues ble introdusert på 1920-tallet, og du har vel allerede gjettet i hvilken delstat. Nærmere bestemt snakker vi afroamerikanske miljøer i storbyer som Dallas, Houston og San Antonio. Denne formen for blues skiller seg fra den tradisjonelle bluesformen med sin sound og instrumentbruk, ofte brukes en tung gitarlyd. Det er heller ikke sjelden at gitarsoloer brukes som overganger i låtene.

I begynnelsen var texas-bluesen i større grad basert på en akustisk gitarlyd, sving og melodiøse låter. Den gangen regjerte navn som T-Bone Walker, Blind Lemon Jefferson og Lightnin’ Hopkins. Først på 40-tallet ble de elektriske gitarene introdusert, og med dette ble denne bluesvarianten mer «jazzete». På 70-tallet tok ZZ Top sjangeren videre med svært rocka elementer. En av tidenes største bluesgitarister, Stevie Ray Vaughn, regnes som en av texas-bluesens mest sentrale skikkelser.

En musikalsk reise i tid

Dersom du lytter til texas-blues før og nå, legger du fort merke til hvordan stilarten har utviklet seg med tiden. Som så mange andre musikalske stilarter, er texas-blues dermed en reise i tid og musikkhistorie. ZZ Tops musikalske uttrykk er svært ulikt den fra Blind Lemon Jefferson. Ikke alle ville gjettet at begge artister faller under paraplyen texas-blues, men slik er det likevel.

Lytt til noen Blind Lemon Jeffersons klassikere, som «Black Snake Moan», «Matchbox Blues» og «See That My Grave Is Kept Clean». Sammenlign så disse med ZZ Top-slagere som «La Grange», «Gimme All Your Lovin’» og «Legs». Som du vil merke er kontrasten svært stor. Det kan godt sies at Blind Lemon Jefferson og ZZ Top representerer to ytterpunkter innen texas-bluesen. I tillegg må det nevnes at det ikke bare handler om at begge artister stammer fra Texas. Bluesen fra Texas er så meget mye mer, og derfor må dens sterke uttrykk oppleves.

Texas-blues
Scroll to top
zakra