Bluesen hjalp forholdet mellom hvite og svarte

Blues som sjanger kjennetegnes av dysterheten og melankolien som er en del av artistenes liv, og særlig da sjangeren oppstod var det denne nedstemtheten som skulle til for å skape det rette uttrykket. Med tiden har sjangeren åpenbart utviklet seg, og det trenger ikke på død og liv være så trist lenger. Vi kan likevel ikke forstå blues uten å forsto hvordan den ble til, med tanke på situasjonen i USA og særlig i sørstatene på 1900-tallet.

Det er en kjent sak at opphevelsen av slaveriet slett ikke betydde at slavene nå var frie og kunne nyte de samme rettighetene som de hvite. De svarte var fortsatt på ingen måte likestilte. Det er her bluesen kommer inn. Call-and-response-tradisjonen utviklet seg til låter akkompagnert av gitar og munnspill. Musikken etterkommerne av slavene produserte skulle etter hvert spilles inn, og stadig flere hvite fikk tilgang til musikken.

En del historikere hevder at dette var positivt for forholdet mellom hvite og svarte i USA. Musikken ble verdsatt av begge grupper, som ellers var nokså segregerte fra hverandre. Plutselig dro hvite og svarte for å se de samme showene. Ofte var dansegulvene delt i to på midten, med en side for de hvite og en for de svarte. I løpet av kvelder med musikk og dans skulle de gruppene bli mer og mer sammenflettet, og delelinjen neglisjert.

Fikk bedre behandling

De svarte musikerne ble behandlet bedre enn de var vant til, og flere tjente gode penger på musikken. Ofte ble de dessuten tilbudt gratis mat og drikke på stedene de spilte på. Musikerne fikk muligheten til å reise rundt i landet for å spille musikken sin, og fikk råd til å kjøpe seg ting de kanskje aldri tidligere hadde trodd de noen gang skulle få råd til, som biler og luksusklær.

Da de ble tid for dem å spille inn musikken sin, var de hvite plateprodusentene ivrige. Afro-amerikanerne hadde plutselig blitt et marked de kunne tjene penger på. Om de svarte musikerne fikk like god godtgjørelse for sangene de spilte inn som hvite artister ville fått, er noe usikkert. Uansett skulle bluesen gjøre mye for å bringe hvite og svarte sammen.

Takket være den fantastiske bluesmusikken de spilte, nøt de svarte plutselig langt større respekt blant de hvite, som i stor grad falt for denne nye musikkstilen. Selv om de svartes problemer er langt fra over, har vi i dag kommet en lang vei. Dette kan vi blant annet takke bluesen for.

Bluesen hjalp forholdet mellom hvite og svarte
Scroll to top
zakra